Frederik en Davy
Te land, ter zee en in de lucht: op alle mogelijke manieren brengen wij ons varkensvlees van topkwaliteit tot bij onze klanten. Die reis gaat gepaard met heel wat voorschriften en documenten die vaak verschillen van land tot land. Exportmedewerkers Frederik en Davy geven ons meer uitleg.
Dag Frederik en Davy. Wij ontmoeten jullie vandaag in onze site D’Hulster in Moorslede. Hier beginnen onze internationaal geliefde producten aan hun verre reizen.
Frederik: Bij D’Hulster zijn we gespecialiseerd in het invriezen, verpakken en stockeren van varkensvlees dat wordt aangeleverd door de verschillende sites van Belgian Pork Group. Van hieruit vertrekt heel wat van ons varkensvlees naar onze internationale klanten. Een lading in vrac, zonder paletten dus, werken we hier gemiddeld binnen het kwartier af. Dat zijn in totaal meer dan 2.000 dozen, dat doen ze ons in weinig andere bedrijven na!
Davy: Na het laden kunnen Frederik en ik dan de bijhorende documenten opstellen. Op dit moment handelen we net de dossiers af voor twee klanten uit Nieuw-Zeeland. Die afhandeling gebeurt snel en correct, zodat de chauffeurs binnen de 2 uur hun reis naar de haven kunnen aanvatten. Daarna beginnen onze producten hun trip over internationale wateren en zullen ze begin december door de klant in ontvangst genomen worden.
Welke documenten zijn er nodig om deze reis tot een goed einde te brengen?
Frederik: Met de vervoer - en douanedocumenten op zak kan de chauffeur richting haven vertrekken. Die documenten worden opgesteld na een ultieme controle die gebeurt onder het toeziend oog van een externe veearts aangesteld door het Federaal Voedselagentschap. Zo gebeurt er zowel bij aankomst als vertrek een gewichtscontrole, want de vrachtwagen en zijn lading mogen samen niet meer dan 44 ton wegen.
Davy: Anders moeten er wijzigingen aangebracht worden aan de laadlijst die ik vooraf opstelde. Andere belangrijke aandachtspunten zijn de temperatuur en de gebruikte etiketten die de traceerbaarheid van onze goederen garandeert. Na deze controles kan de lading verzegeld worden.
Jullie taak zit er wellicht nog niet op als de vrachtwagens D’Hulster verlaten?
Frederik: Zeker niet. Afhankelijk van de klant en de bestemming wordt het dossier verder aangevuld met documenten zoals het gezondheidscertificaat en het oorsprongscertificaat dat aantoont dat de goederen afkomstig zijn uit de Europese Unie. Al deze documenten specifiëren het gewicht, productiedatums en de precieze site waar wij het vlees verwerkten.
Davy: Traceerbaarheid is immers heel belangrijk voor de klant. Dankzij het track-and -trace-systeem van de rederij weten wij bovendien op elk moment waar de boot met onze goederen zich exact bevindt. Als het dossier volledig afgewerkt is, kan het doorgemaild worden naar de shipping agent die in samenwerking met de rederij de vrachtbrief opstelt. Dankzij dit eigendomsdocument kan de klant de lading bij aankomst afhalen in de haven.
Bedankt Frederik en Davy om ons door deze interessante materie te loodsen!